Иновативна къща в с. Войняговци

За този проект ни потърси възложител, живеещ със семейството си в натоварен квартал на гр. София. Те  мечтаеха да избягат далече от градския шум и паркираните навсякъде коли.

Преди да зопочнем същинското проектиране трябваше да изготвим прект за промяна на кадастралните граници на имота, тъй като имаше голямо разминаване между действащия кадастрален план и приложените регулацинните линии.

След това дойде реда на проекта.Той е за нова еднофамилна жилищна сграда на два етажа. Парцелът, в който е разположена тя се намира в с. Войняговци, в района на гр.Нови Искър. Той е с издължена и неправилна форма. Развива се в дълбочина, следвайки оста на посоките север – юг.

 

Улицата лежи от северната страна, което благоприятства удобното разполагане на гаража и входа на сградата към нея. Основните посоки, които следвахме за останлите жилищни помещения са юг, изток и запад. 

На първия етаж разположихме просторна дневна, с трапезария и кухня. Също така двоен гараж, санитарен възел и входното антре, с достатъчна големина за да посрещне обитателите и гстите им, и да осигури достатъчно място за съхранение на техните палта и обувки.

Решихме стълбата към горния етаж да започва от дневната, което дава простор на взора от и към нея, и прави вертикалната комуникация между етажите приветлива и уютна. На втория етаж оформихме „зона нощ“. Тя е съставена от четири спални и две бани. Избрахме мокрото помещение да се намира на втория етаж. За този избор няма еднозначно правило и ние винаги се допитваме до клиентите и се съобразяваме с техните специфични нужди.

От дневната се излиза на веранда, разположена на нивото на градината. Там е обособена външна кухня, която дава удобство за приготвяне на храна навън през топлите месеци. Дворът е богато озеленен. От втория етаж се разкриват чудесни гледки към гр. София и към планината.

В проектите ни винаги се водим от желанието да проектираме наистина уютен и предлагащ щастлив живот дом.

Сградата е модерна, функционална, здрава и много добре изолирана. Външните стени са изградени по иновативна строителна система “Ecodomus ICF” – оставащи кофражни форми от EPS. Тя е с  30% по-ниски разходи за отопление от сградите изградени по стандартен способ, без това да оскъпява строителството й.

Строителната система „Ecodomus ICF“ се състои от модулни панели от синтетичен експандиран полистирол (EPS) с висока плътност. Те са с размери : 100 х 30 см и различни дебелини. Панелите за стени се сглобяват на строителната площадка като оставащи изолиращи кофражи. С тяхна помощ след полагането на армировка и изливане на бетона се изграждат носещи стени. В зависимост от конструктивните изисквания дебелината на сърцевината от бетон може да бъде 15, 20,25 и 30 см , а външната плоча EPS може да достигне до 20 см дебелина за енергоефективни и пасивни сгради.

Сградата е с ниско потребление на енергия, а чрез фотоволтаичната соларна система, разположена на покрива на сградата и избора на правилна дограма , се постига допълнителна икономия на потрябление на енергия от преносната мрежа. 

Времето за изграждане на конструкцията на такава сграда може да се сведе до 2 месеца. 

Повече информация за системата можете да прочетете тук 

или изгледайте видеото.

Етажи: 2
Бани: 2
Спални: 4
Голяма и просторна дневна
Двоен гараж

Ситуация

План - Етаж 2, Кота +3.10

План На Втори Етаж на Иновативна Къща

План - Етаж 1, Кота +0.00

План На Първи Етаж на Иновативна Къща

План - Покрив

План На Покрив на Иновативна Къща
Ако искате и Вие такъв дом – обадете ни се и заявете проект!