Крушка в Космоса

Как да изберете добър архитект?

Архитектът е създател, творец на бъдещето, в което хората живеят и работят.

 

Той е учител и възпитател на поколения хора. Учи ги как да бъдат по-добри, как да живеят по-качествено и в синхрон с останалите. Той е защитник на околната среда, търсещ начин да я запази. Прави го като вписва сградите си по най-подходящия и щадящ начин. Той е проводник, чрез който бъдещето и новите технологии навлизат в живота на хората. Той е строител на мечтите на хората. Архитектът е призван да проектира среда за живеене, която трябва да е здравословна и да носи положителни емоции на обитателите си.

Кога ти е нужен архитект?

 

Архитект и архитектурен проект са ти нужни всеки път, когато решиш да строиш нова сграда. Когато ще правиш основен ремонт, реконструкция, надстрояване, пристрояване или промяна на предназначение на съществуваща сграда, помещение или имот. Също ти трябва архитект при изготвяне на градоустройствени планове и когато искаш одобрение от общината, за да извършиш своите инвестиционни намерения.

Каква е задачата на архитекта?

 

Задачата на архитекта е да направи проект за изпълнима сграда или среда, която трябва да е трайна, икономически, естетически и функционално издържана. В същото време да съответства на всички строителни норми и закони, за да получи разрешение за строеж. Той трябва да се съобрази с бюджета на строежа и да гарантира спазването му. Да съгласува всички останали проектни части за сградата – конструкция и инсталации. Да гарантира, че те ще отговорят на визията и функцията й. Да даде детайлна разработка и да предпази клиентите си от неконтролирани промени по време на строителство.

Преди да избереш своя архитект, бих те посъветвала първо да се предпазиш от следните грешки:

 

  1. Избираш по цената, а не по ползите. Ако цената на проекта е много ниска – веднага знай, че най-вероятно не са включени всички проектни части, които се изискват от общината, за да издаде разрешение за строеж. Или ако са включени, то тогава самия проектант оценява ниско продукта, който ще ти даде, т.е. купуваш второ качество. Лошият проект води до големи разходи по време на строителство. За това бъди много предпазлив!
  2. Търсиш архитект, който има връзки или работи в общината. Ако ти по принцип харесваш да си вършиш работата по „втория“ начин, то едва ли ще си си направил труда да търсиш информация и да четеш тази статия. Ако нямаш за идея да бетонираш някой плаж, то не ти трябва да се забъркваш в това. Много хора го правят от страх, че проекта им няма „да мине“ иначе. Добрия и законен проект няма причина да бъде върнат, от която и да е община. Също така трябва да знаеш, че архитекта в общината е чиновник, т.е.  държавен служител, който не извършва физическа работа, а обикновено обработва документи и няма право да проектира в района си, пък и проектира може би нередовно… когато има. Днес този човек работи там, утре не работи. Вземе ли веднъж поръчката и капарото, владее положението докато не благоволи да одобри проекта, а може и да не го направи.
  3. Избираш фирмата, защото е голяма, с водещ проектант някое известно име. Но ако всеки път, когато ще се обадиш за информация по проекта си, ще разговряш с различен архитект, това би означавало, че с нищо не си ценен. Би трябвало работиш само с дипломиран архитект, който застава с името и опита си зад всеки проект, под който се подписва.

След казаното до тук, нека видим как да избереш архитект?

  1. Виж положителните отзиви от клиентите му. Разбери помогнал ли е на някой като теб? Дори потърси начин да се свържеш лично с човека, на когото е помогнал, за да получиш мнението му.
  2. Провери има ли силно желание да работи с теб. Да бъде отдаден.
  3. Ще има ли стремежа да сбъдне твоята визия, по най-добрия и успешен начин. Или ще държи на своето мнение и ще отказва да слуша?
  4. Попитай го дали притежава опитност и разбиране за строителния процес. Архитектът освен пред чертожната програма трябва да е бил и на строеж и да разбира значението на всяка линия, която прави в проекта си и всеки материал, който залага.
  5. Избери го заради това, че може да прави всякакви сгради, но ще направи, тази, която ще ти донесе най-голяма печалба и ще се включи в бюджета ти.
  6. Попитай го за ползите, които ще получиш от работата с него.

Ако след като знаеш тези изисквания, ти се иска да се свържеш с нас и да работим – действай!

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *