Триетажна Къща в Орландовци

По-малкото Е повече!

Ще Ви разкажем историята на наш проект за жилищна сграда в кв. Орландовци.

 

Мястото на парцела и околността се оказаха доста приятни, облагородени до някаква степен. Близките сгради са в по-голяма степен два или три етажни къщи, с по-скоро голяма квадратура. В съседство се строяха две модерни жилищни сгради на три етажа.

За парцела имаше изработен работен устройствен план, който предвиждаше застрояване с жилищна сграда на три етажа, както и подземен паркинг.

Застроената площ на етажа позволяваше в него да се поместят два апартамента и стълбищна клетка. В подпокривното пространство също може да се разположи един апартамент.

Така следвайки логиката на работния план и броя апартаменти трябваше да изкопаем целия терен, който реално не беше никак голям като площ – всичко на всичко 380 кв.м. и да паркираме подземно 7 коли и няколко колела.

Установихме, че плана за застрояване, макар и работен, е изготвен механично, както повечето планове. Ако изберяхме да го следваме сляпо, клиента ни щеше да „закопае“ доста пари под земята ненужно.

 

Това генерално не беше добро решение, а още по-малко икономично.

Само за да се развие една рампа до долно ниво си беше проблем. После паркирането под сградата, изолирането на сутеренните стени и покрив, както и озеленяването отгоре ставаха неоправдано скъпи и трудни за реализиране. Затова предложихме на нашия клиент нещо по-добро:

По – малкото е повече!

Анализирахме терена и местоположението му, световните посоки и подходите към него.

Вместо седем апартамента и подземен гараж посъветвахме нашия клиент да направим шест апартамента. На мястото на седмото жилище разположихме три гаража. Още три паркоместа се поместиха в парцела и по този начин осигурихме паркирането, необходимо за сградата. Спазихме изискването на закона: брой жилища = брой коли.

Останалата част от двора наситихме със зеленина и ограничихме достъпа на коли в него. Гостите можеха да паркират на съществуващия в съседство паркинг.

Приземния апартамент получи частен двор пред него.

По този начин постигнахме решение за скромна, но комфортна сграда и се включихме в един добър бюджет за строителството й. Проектът беше готов в рамките на месец и получи бързо одобрение.

Самото строителство се случи в най-кратки срокове, защото сградата започне да расте веднага. Не се налагаха сериозни изкопи и укрепвания, много  бетон, дренажи, изолации и най-вече изхарчени в основите пари.

И тъй като всяка история завършва с поука, то и тази няма да направи изключение:

Всяка сграда трябва да се разглежда в контекста на средата си, да се отчитат възможностите на парцела и да се използват по най-удачния начин.

Целият този анализ се случва бързо в главата на един професионалист и той е в състояние да спести огромни разходи на своя клиент и да му предложи максимално печеливш подход.

Ние от A Vision винаги търсим най-добрия вариант за всяка сграда, така че тя да стане съвременна, функционална и законна, в същото време да е изпълнима и с ясен и стабилен бюджет.

За да заявите проект или за връзка с нас , последвайте линка.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *