Бизнесмен

Как да строя успешно според бюджета си?

Бюджетът на една сграда е разтеглива величина, която започва в началото на процеса на създаването й от А, постепенно по време на проектирането мечтите и възможностите се увеличават до Б, а накрая реалното строителство излиза В или Г.

Това е масовата практика, особено при хора, които нямат досегашен опит и които имат случайни проектанти.

Как да се включите в бюджета си все пак и да се предпазите от неконтролирани промени по време на строителство?

 

Тук ще Ви предложим няколко успешни тактики при строителство на сграда, за които винаги съветваме клиентите си:

  • Изберете си подходящ терен.

Освен всеизвестните проблеми за наличието в парцела на ток, вода, канал, теренът е константа, с която архитекта трябва да се съобразява. Проектът следва формата и наклона на терена и тук е един от капаните, в които можете да попаднете.

Ако имате органичен бюджет не е добра идея да купувате парцел с наклон по-голям от 2-3%. Колкото и хубава гледка да предлага стръмния терен, той задължително води до много по-големи изкопни работи, укрепване, дрениране и хидроизолиране на основите, което пък от своя страна оскъпява строителството с около 30 – 40%.

  • Помислите реално каква сума имате за строителство на сградата – с това може да Ви помогне архитект, който е наясно с цените на строителните работи, и който да ти подскаже каква ще е цената, конкретно за твоя случай. Голяма грешка е да четеш по форуми „Направи си сам“ или по разни сайтове, където къщите до ключ са направо за без пари и на база на тези сведения да си формираш бюджета.
  • Заедно с архитекта определете размера на сградата и функционалното й разпределение.
  • Не увеличавайте проекта по време на проектирането, ако няма нужда. (Не го правете и защото имате далечен роднина, който може и той да дойде да живее при Вас, или защото парцела позволява още по-голяма сграда).
  • Сутеренът – ако искате по-евтини основи, по възможност недейте да правиш сутерен, но проверете задължително на каква дълбочина ще са основите. Възможно е да трябва да са на дълбочина, предполагаща и поместването на сутерен, дори и нисък. За една жилищна сграда, винаги е добре да има складови помещения.
  • Покривът е следващата най-скъпа част от един строеж. Колкото по-сложен е той, толкова е и по-скъп.
  • Гаражът. Ние съветваме хората с малки бюджети да оставят гаража на втори етап и да се фокусират само върху основната сграда.

За големи жилищни сгради, където трябва да се осигурят много паркоместа, е хубаво да се сложат на кантар площта и броя на жилищата и броя паркоместа, които нормално се побират под сградата, на едно ниво, и да се провери къде е точната мярка и за двете. Тогава става необходимо изграждането на няколко нива под земята и строежа излиза в пъти по-скъпо от разумното.


Избирайки да работят с A Vision клиентите ни получават доверен екип от опитни специалисти, които знаят къде са подводните камъни във всеки един проект и имат „ноу-хау“ как да ги избегнат. Нашите възложители могат да са спокойни, че цялото строителство ще протече безпроблемно, следвайки проектите и фиксирания бюджет, а сградата ще бъде красива, комфортна и законосъобразна.

Ако искате да работите с нашия екип, свържете се с нас.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *